VARNO NAKUPOVANJE

8 NASVETOV ZA (ŠE BOLJ) VARNO NAKUPOVANJE

Zaščitimo sebe in bodimo spoštljivi do drugih. To so kratki nasveti, kako tudi v velikih nakupovalnih centrih nakupujemo varno, sproščeno in brez slabe volje.

 1. BESEDNA ZVEZA LETA: SOCIALNA DISTANCA
  To poslušamo že od samega začetka in vsi vemo za kaj gre. Če ste se pa ravno sedaj zbudili iz pol-letnega spanja pod skalo pa ponovimo: za varno nakupovanje v vseh prostorih nakupovalnega centra ohranjamo vsaj 1,5 m razdalje od drugih ljudi. Za lažjo predstavo, to je ravno dolžina enega nakupovalnega vozička! Če torej gospa stoji ravno pred piškoti, ki jih želite vzeti, ali si ogleduje čevlje, ki so pritegnili tudi vas, malce počakajte, naredite še en krog ali preprosto vprašajte, če vam za trenutek odstopi nekaj prostora. S prijaznostjo se daleč pride.
 2. RAZKUŽILA SO TU, DA JIH UPORABLJATE
  V skupnih prostorih nakupovalnega centra Supernova in v posameznih trgovinah je na voljo več postaj z razkužili za roke. Vedno, ko vstopite v center ali posamezno trgovino si razkužite roke. Le tako lahko zagotovimo, da se boste s svežimi in čistimi rokami dotikali stvari in površin trgovine. To, da si po obisku toaletnih prostorov temeljito umijete roke z milom pa ni treba posebej poudarjati, kajne?
 3. KIHAJTE IN KAŠLJAJTE V KOMOLEC
  Če že doma kihate in kašljate oz. »se vas nekaj loteva« vas lepo prosimo, ostanite doma in raje prestavite obisk nakupovalnega centra Supernova na dan, ko boste zdravi. Včasih pa se tudi zdravim zgodi, da preprosto moramo kihniti. To naredimo v komolec in ne v roko, kot so nas učile stare mame. Saj roke smo si ravnokar razkužili in so čiste za nakupovanje. Želite pri tem izpasti zares kul? Svoj kihec spremenite v 'dab' pozo, saj veste, tako kot številni športniki proslavljajo svoj uspeh.
 4. NI DOVOLJ, DA IMATE ZAŠČITNO MASKO. UPORABITE JO!
  Lahko jamrate in se pritožujete kolikor želite, maske so pri obisku nakupovalnih centrov Supernova obvezne! To ne pomeni, da je dovolj, če je maska v torbici, obešena na zapestje ali prosto binglja z ušesa. Maska mora biti pravilno nameščena tako, da pokrije usta in nos. Pa še toplo priporočilo – ko masko enkrat namestite na obraz se obraza nič več ne dotikajte in maske ne popravljajte z rokami, saj lahko tako virus prenesete v bližino »vhodnih vrat«.
 5. PRIJATELJE POZDRAVIMO NA DALEČ
  Verjamemo, da bi prijatelja, ki ga že dolgo niste videli, najraje objeli, poljubčkali in z njim preživeli celo popoldne. Tokrat tesne pozdrave raje preskočite in si vljudno pomahajte na daleč. No, če bi res želeli izmenjati nekaj besed ga povabite na kavo, kjer lahko – na varni razdalji, seveda – preživite nekaj prijetnih trenutkov. Vsekakor ozka aleja med policami trgovine ni pravi prostor za dolg klepet.
 6. IZBIRAJMO Z OČMI, NE Z ROKAMI
  Tudi mi zagovarjamo, da so informirani nakupi najbolj pametni nakupi, vendar v teh nenavadnih časih izbiro raje opravite na daleč. To pomeni, da si ponudbo ogledate in v roke primete zgolj tiste stvari, ki jih nameravate kupiti. Izogibajte se nepotrebnemu prijemanju embalaž, škatel in ostalih stvari na policah. Ne morete brez podrobnega ogleda embalaže in prebiranja deklaracij? Veliko informacij o izdelkih je na voljo tudi na spletu – pozanimajte se vnaprej.
 7. KABINE ZA POMERJANJE NISO NA VOLJO, KAJ PA ZDAJ?
  Verjamemo, da je veliko slabe volje povzročila odločitev nekaterih trgovcev, da zaprejo kabine za pomerjanje v trgovini. Veliki večini najbrž ideja, da bi kupili oblačila brez pomerjanja ne diši najbolj. Vendar brez skrbi. Trgovci, ki so sprejeli tako odločitev, običajno ponujajo možnost vračila izdelka, če vam ta ni všeč ali vam ne pristaja.Nove modne kombinacije lahko tako v miru preizkušate doma, oblačila poskusite kombinirati še s svojo obstoječo garderobo in v miru presodite, ali boste nakup obdržali. Ugotovili boste, da je tako nakupovanje celo veliko bolj prijetno in manj stresno. Vedno pa preverite pogoje vračila in roke pri posameznemu trgovcu.
 8. UPORABITE SVOJO VREČKO
  Da so trajnostne vrečke za večkratno uporabo super in kul, o tem sploh ni dvoma. S tako izbiro obvarujemo okolje in obenem poskrbimo tudi za lastno varnost, saj lahko to vrečko vedno po prihodu iz trgovine operemo. Pa še ena uporabna plat svoje vrečke – ker v kar nekaj trgovinah zaradi varnosti ni mogoče uporabiti nakupovalnih košaric, je lastna vrečka odlično nadomestilo zanje.